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TACS FACTS Issue 3 

Collections and Bankruptcy 
News and Services You Can 

Use 
Taxing Authority Consulting Services, PC (TACS) 
presents this latest issue of TACS FACTS with important 
information for Treasurers from questions asked by 
your colleagues. 

Did you know that TACS can help local Treasurers 
handle Collections, Bankruptcy matters and other legal 
issues?  TACS can operate as a collection agent at 
little or no cost to the locality or can provide consulting 
and assistance in review of your office procedures, 
local ordinances or administrative forms.   

You can subscribe to receive TACS FACTS  and other 
important updates by e-mail at our website: 
www.taxva.com.  Just click on subscribe, enter your 
e-mail address and then respond when you receive 
a confirmation e-mail. 

We are always very interested to hear about the issues 
you face or your stories about collection situations or 
bankruptcy cases you have been involved in so we can 
publish them to the benefit and edification of your 
colleagues.  Please send your questions, comments 
and/or stories to us at info@taxva.com. 

WHO IS TACS? 
TACS is a Virginia law firm formed by Jeffrey Scharf 
and Mark Ames to meet the needs of treasurers and 
localities.  TACS focuses on tax collection and 
bankruptcy issues faced by governments. 

You can contact TACS at (804) 649-2445 or by e-mail 
to info@taxva.com.  You can also visit us on our 

website: www.taxva.com. 

Recently Asked Questions, 
Answered: 

 
Q:  We are planning to issue our first lien on rent 
money from a tenant owed to a business and were 
wondering if we can include the Business’s (landlord’s) 
delinquent personal property tax for equipment along 
with the delinquent real estate taxes?  Also, in issuing 
the lien should we cite §58.1-3952 or §58.1-3944? 
 
A:  The question you ask highlights an important 
misconception about the use of the rent lien. 
Treasurer’s liens provide a means for the Treasurer to 
step into the shoes of the debtor and receive fund that 
any third party owes to the debtor.  Consequently, you 
can include any and all taxes and other charges when 
doing a rent lien, it is not limited to collecting the real 
estate taxes.  In fact, there do not even have to be any 
real estate taxes due, so long as the tenant is making 
payments to a tax delinquent landlord. 
  
I think the basis of the lien is §58.1-3952 which 
provides the ability to Treasurer’s to use third party 
ens.  While §58.1-3944 may be applicable, it really 

just provides that the tenant receives a credit for the 
rent paid over.  This “credit” is also provided in 58.1-
3952, albeit in a broader scope. 
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Recently Asked Questions, 
Answered (continued): 

 
Q:  I understand there is a difference between the 
amounts of wages that are subject to a Treasurer’s 
Lien for taxes than are subject to a Treasurer’s Lien 
for other non-tax charged.  What limitations does the 
Virginia Code or other laws provide on the scope of 
the Treasurer’s Lien and the amount of wages subject 
to the Lien? 
 
A:  The limitations on liens for non-tax debt (and for 
garnishments as well) is actually the rule under the 
Virginia Code, and the ability to take 100% for taxes is 
the exception. 
  
Code of Virginia §34-29 limits the amount of 
disposable earning subject to garnishment to 25% of 
the employee’s disposable earnings but excludes state 
and federal taxes from this limitation.  The Attorney 
General has opined that this section should be read to 
also  exclude local taxes from this limitation but that 
the other requirements of the Code that exist for 
garnishments, such as providing a notice of 
exemptions, should be followed for the issuance of 
Treasurer’s Liens. See 86-87 Va. AG 309. 
 

While a Treasurer can request 100% of an 
employees pay pursuant to a tax lien, this is the 
exception and not the rule.  All other debts are 
subject to the limitations of the Code, which is 

set at 25% of the employee’s disposable 
earnings.  

Since this exclusion is specifically addressed to taxes, 
our interpretation has always been that you can only 
seek 25% of the employee’s disposable earnings for 
charges other than taxes.  An additional limitation on 
the amounts subject to a Treasurer’s Lien for a non-
tax charge is imposed by Federal law, which requires 
that the employee be left with at least 30 times the 
minimum wage. 
  
There is actually a court case pending against a 
treasurer for taking 100% of an employee’s earnings 
for non-tax debt and questioning the authority to use a 
lien for non-tax debt at all.  We will keep you posted on 
any developments in this area.  
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Q: Are assessments that are on appeal with the 
Commissioner of Revenue, Tax Commissioner or court 
considered delinquent and are they required to be 
included on the official delinquent list prepares under 
§58.1-3921 and included "for publication" pursuant to 
Code of Virginia §58.1-3924? 
 
A: If a tax is in appeal (to the CoR, Tax Commissioner or 
court), it is not considered delinquent and therefore not 
subject to be reported on the lists pursuant to 58.1-3921.  
The Code only requires the taxes to be reported if they 
are delinquent. 
 
Certainly, the taxpayer who has filed a bona fide appeal 
would not want to see their name appear as a 
“delinquent” in the local paper when they have done all 
they could to challenge the assessment and are actively 
litigating or awaiting a determination. 
 
Q: We are trying to collect some old personal property 
tax assessed on business equipment & Merchants capital 
against a closed and defunct corporation. The owner of 
the building is also listed as the president of the 
corporation.  The president has claimed personal 
bankruptcy but not for the corporation. Can I send a tax 
lien to the president’s current employer for the 
corporation’s personal property tax?  If not, is there some 
other recourse to collect from an officer or part owner of a 
closed corporation?  
 
A: I know it’s sometimes hard to reconcile but a 
corporation is a legal entity to itself just as if it were a 
different person.  That being said, you cannot usually 
collect a corporate debt from an individual corporate 
officer.  The main exception to this rule is for trust taxes 
(meals, transient occupancy, etc.) which are collected 
and held in trust by the merchant.  These taxes can be 
personally assessed to the responsible corporate officer 
under Code of Virginia §58.1-3906. 
In extreme cases, you could go to court and argue that 
the corporation was merely a sham and that the 
individual should be held liable for the corporate debts. 
This action is called “piercing the corporate veil” and is 
very difficult to prove.  In this case it probably wouldn’t 
help anyway since the corporate president has filed 
personal bankruptcy. 

 
If you have a question you would like to see 

answered, please e-mail us at info@taxva.com. 
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