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New Rules for Omnibus 
Claims Objections  
While it is hopefully a relatively infrequent event, I am 
sure that most treasurers’ offices have encountered 
“omnibus” claims objections in bankruptcy cases.  
These objections, typically filed in the larger Chapter 
11 bankruptcy cases, would include objections to 
hundreds, if not thousands, of claims in one document.  
The hallmark of these objections was in the reasons 
for objecting which often included only a general 
statement applying to multiple claims, such as “the 
amount disagrees with the books and records of the 
debtor”, “there is insufficient documentation” or “the 
claim is improperly classified”.   

The overuse and abuse of these types of objections 
has led to the revision of Bankruptcy Rule 3007, which 
took effect on December 1, 2007.  The revised Rule 
has placed some limitations on the filing of omnibus 
claims objections to regulate and limit what was 
current practice.   

The revised Rule prohibits joining multiple claims 
together in an objection unless the claims are all filed 
by the same party or the objection is based on one of 
nine specifically enumerated grounds.  Most 
importantly, these grounds do not include the 
aforementioned "the amount claimed disagrees with 
the books and records of the debtor" as an allowed 
basis for the objection.   

   Continued on next page  

WHO IS TACS? 
TACS is a Virginia law firm based in Henrico County 
formed by Jeffrey A. Scharf and Mark K. Ames to 
meet the needs of treasurers and localities.  TACS’ 
sole focus is on tax collection and bankruptcy issues 
faced by governments.   

You can contact TACS at (804) 649-2445 or by e-mail 
to info@taxva.com.   

Please also visit us on our website: www.taxva.com. 

Answers to Frequently 
Asked Questions: 
 
Q:  If a taxpayer filed for bankruptcy protection after the 
County files a setoff claim with the Virginia Department 
of Taxation, are we entitled to keep the money if there 
is a setoff hit? 
  
A:  My feeling (and that of many courts) is that once 
the calendar year ends, the amount of the tax due and 
any eventual refund are also determined.  If a setoff 
claim was filed before the calendar year ended, it 
would also attach at the conclusion of the calendar 
year.  The actual filing by the taxpayer of the tax return 
later is just considered as an administrative action that 
doesn’t affect the amount of the refund or the 
maturation of the actual claim.  So if in your case, the 
bankruptcy was filed in 2007 and this is a refund from 
2006 you should be able to keep the funds. 
 
Q:  We have a customer in bankruptcy that owes 3 
years of real estate taxes.  She sent in a payment and 
wanted the payment applied to the most recent real 
estate taxes (2006).  She stated that any prior 
payments (for 2004 and 2005 would come from the 
Chapter 13 Trustee.  Are we suppose to take her 
payment and apply this to the 2006?  Would it limit our 
ability to go to tax sale if they have 2 years of unpaid 
taxes but with the 2006 paid? 
 
A: The taxpayer is correct.  The bankruptcy freezes the 
pre-petition liability and the debtor can (and should) be 
paying post-petition debts as they come due.  These 
payments should be applied to the current period even 
though there are outstanding pre-petition debts since 
those are protected by the bankruptcy.   
 
I don’t think this affects your ability to sell the property 
under a Bill in Equity in the event they default on the 
Chapter 13 Plan.  The law provides that you can sell 
property two years after the anniversary date of when 
the taxes become due so I think the property would still 
qualify for tax sale based on the original due dates. 
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Additionally, the Rule set forth some specific 
administrative mandates which must be followed in 
filing an omnibus objection.  Most omnibus objections 
in the past had included vague descriptions of the 
grounds for the objection in the Motion filed and then 
appended tables of the claims.  The Rule requires the 
objection to list claimants alphabetically, with a cross 
reference to claim numbers.  The objecting party must 
state the specific basis (from the 9 allowed grounds) for 
the objection and refer precisely to the place in the 
Motion in which the grounds are described.  The 
movant must also include a description of the moving 
party and the grounds for objection in the Motion’s title.  
Additionally, each omnibus objection may not apply to 
more than 100 claims. 

______________________________________ 

The Omnibus Objection process will be more 
tightly regulated and more easily controlled by the 

Courts under revised Bankruptcy Rule 3007       
 
These rule changes will certainly not mark the end of 
omnibus claims objections, however, it should be much 
easier for treasurers to find and identify their claims 
subject to such an objection and frame a response.  
While omnibus objections will continue to be a weapon 
of choice for debtor’s counsel and creditor’s 
committees, these new Rules should limit their ability to 
object to a claim without a reasonable factual basis for 
the objection.  Treasurers should find these new Rules 
helpful in limiting the effects of what had become an 
abusive claims objection practice.  
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More Answers to FAQs: 
 
Q:  I keep getting questions about selling Tax Lien 
Certificates.  Apparently, because of a barrage of late 
night television infomercials we are get daily inquiries 
about it. Is this something we should know about and be 
handling in our office? 
  
A:  There are basically two schools of thought among the 
states about how to collect delinquent taxes from the 
property—judicial sale or tax lien/certificate sale, and 
some states offer variations of both methods. 
 
In a judicial sale state (like Virginia) the locality or 
treasurer actually sells the real estate to satisfy the taxes 
usually subject to some sort of redemption right.  In a tax 
lien/certificate state, the locality sells the “tax lien” or the 
right to collect the tax from the property to a third person 
who can then, after certain notice and time requirements, 
move to take ownership of the property without any 
further involvement by the locality. 
 
Virginia law does not permit the sale of tax liens or tax 
certificates.  The procedure to collect real estate from the 
property is through the Bill in Equity process in which the 
actual property is sold and can only be redeemed up to 
the date of sale. 
 
If you get any more calls from the “infomercial” viewers, 
you can explain Virginia law and perhaps suggest they 
invest in Ginsu knives or the pocket fisherman instead. 
 
Q: My office issued a third party lien to a bank 
(Community Bank) headquartered in West Virginia.  We 
served the lien on the Bank through a branch located in 
Richmond.  We received a letter from the bank’s attorney 
in West Virginia stating that the lien is not enforceable 
against them.  Is there a law stating that if the bank has a 
branch in Virginia that they have to comply? 
 
A:  The basic premise is to determine who you can 
enforce the lien against in the Virginia courts—and the 
answer is someone that is transacting business in 
Virginia.  If this bank in West Virginia is truly the same 
bank as the branch in Richmond you should be able 
enforce the lien.  If however they are different banks, 
such as Community Bank of West Virginia and 
Community Bank of Richmond, then the West Virginia 
bank is beyond your reach. 

http://www.taxva.com/
http://www.taxva.com/subscribe

